Snel rode wangen, blozen, bultjes op de huid, zichtbare bloedvaatjes in het gezicht en eventueel puistjes? Of heb je misschien allerlei acnebehandelingen ondergaan maar je hebt nog steeds niet het beoogde resultaat? Dan zou het eventueel kunnen dat je last hebt van rosacea. Kenmerkend voor rosacea is dat er géén mee-eters aanwezig zijn, in tegenstelling tot acne. Rosacea en acne zijn echter twee verschillende huidaandoeningen maar kunnen veel op elkaar lijken.
Wat is rosacea?
Rosacea is een steriele ontstekingsreactie van de huid, wat betekent dat er geen bacteriën betrokken zijn bij de ontstekingsreactie. De ontstekingsreactie komt van binnenuit je lichaam en is vaak erfelijk bepaald. De precieze oorzaak van rosacea is tot zover nog niet bekend. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen met rosacea veel demodexmijten op hun huid hebben in vergelijking met mensen die geen rosacea hebben. Deze demodexmijten scheiden irriterende stoffen af, die de huid vervolgens onrustig kunnen maken. Ook is er een relatie aangetoond tussen rosacea en de hoeveelheid darmbacteriën: Bij mensen met rosacea wordt namelijk vaak een overgroei aan bacteriën in de dunne darm gezien. Hierdoor gaat rosacea vaak gepaard met obstipatie, diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel. In de praktijk zien we verschillende vormen van rosacea:
Type 1: Vasculaire rosacea
Deze variant komt veelal voor bij vrouwen en kenmerkt zich door kleine uitgezette bloedvaatjes in de huid. De huid kan daarbij ook iets gezwollen zijn. Het ziet eruit alsof je lang in de kou hebt gestaan, waarbij je wangen met roodheid reageren. Dit kan blijvend zijn, maar het kan ook zijn dat het een lange tijd duurt voordat de rode verkleuring afneemt.
Type 2: Papulopustuleuze rosacea
Hierbij staan pukkeltjes en puistjes op de voorgrond.
Type 3: Rhinophyma rosacea
Bij deze variant is de neus aangedaan. Deze vorm komt voornamelijk voor bij mannen. Hierbij is de neus gezwollen doordat de talgklieren en het bindweefsel overmatig gegroeid zijn. In de volksmond wordt dit ook wel een ‘drankneus’ genoemd, terwijl dit echter niets met alcoholgebruik te maken heeft.
Type 4: Rosacea in de ogen
Hierbij zie je uitgezette rode bloedvaatjes in het oogwit. De uitgezette bloedvaatjes kunnen ook op de oogleden aanwezig zijn. Hierbij kunnen de ogen steken, branden en/of tranen. Het kan ook zijn dat je steeds het gevoel hebt alsof er iets in je oog zit. Erg vervelend dus.
Het kan zijn dat je 1 van de 4 subtypes hebt, maar je kan ook de pech hebben dat je een combinatie van verschillende subtypes hebt.
De behandeling van rosacea
Er kunnen milde peelings worden ingezet om de huidconditie te verbeteren, zoals melkzuur en amandelzuur. De behandelingen zijn erop gericht om de huid te kalmeren, de vaatwanden te versterken en de huid te voeden. Daarnaast kunnen de rode bloedvaatjes met de vaatlaser of IPL worden verwijderd. Aanvullend worden er huidverzorgingsproducten geadviseerd die geschikt zijn voor de gevoelige rosacea huid en het effect van de behandelingen versterken.
Wat kan je zelf doen om verergering van rosacea te voorkomen?
Het is belangrijk om te weten dat rosacea kan verergeren door bepaalde triggers. Zorg er dus voor dat je onderstaande punten zoveel mogelijk vermijd:
-Warmte (sauna, zonnebaden, zonnebank, warme dranken)
-Warmte-kou verschillen
-Verkeerde reiniging van de huid: agressieve reinigers
-Pittig eten
-Alcohol gebruik (vooral rode wijn)
-Alcohol houdende stoffen aanbrengen op de huid (zoals parfum)
-Voedingsmiddelen met veel histamine (zoals tomaten, avocado, aardbeien, kiwi en spinazie)
Na iedere behandeling kijken we hoe de huid heeft gereageerd op de behandeling en we beoordelen steeds wat jouw huid op dat moment nodig heeft. Tijdens een intakegesprek worden de mogelijkheden met je besproken.