Telefoonnummer

06 36 222 386

Emailadres

info@huidtherapieskinshine.nl

Geopend op

ma, di, wo

Overbeharing kan ontstaan doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor androgene hormonen, waardoor er bij vrouwen een mannelijk beharingspatroon kan ontstaan (haren op de bovenlip, kin en/of bakkebaarden). Dit wordt hirsutisme genoemd. Daarnaast kan het zo zijn dat er extra beharing ontstaat op plaatsen waar normaal gesproken al beharing aanwezig is (zoals veel oksel- of armhaar). Deze vorm van overbeharing kan zowel bij mannen als vrouwen ontstaan. Dit wordt hypertrichose genoemd.

Behandeling

Wanneer er voldoende pigment in de haren aanwezig is (bruin of zwart haar) kan er behandelt worden met een ontharingslaser of IPL. Het apparaat werkt op het pigment in de haren, waarna er warmte in de haarzakjes ontstaat. Door de warmte beschadigen de haarzakjes en na iedere behandeling komen de haren dunner en in mindere mate terug groeien.

Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig om haargroei te reduceren. Alleen de haren die op het moment van behandeling in de groeifase zitten worden namelijk effectief behandelt. Helaas zit niet ieder haartje in dezelfde groeifase op hetzelfde moment, waardoor er herhaaldelijk behandeld wordt voor het gewenste resultaat. Gemiddeld zijn er 6-8 behandelingen nodig met tussenpozen van 5-6 weken.

Voor- en nazorg

Vanaf 5 weken vóór de ontharingsbehandelingen niet epileren of harsen, scheren mag wel. Voor de eerste behandeling is het belangrijk om 1-2 millimeter beharing te laten staan, zodat bepaald kan worden hoe groot het behandelgebied is en de beginsituatie vastgelegd kan worden. Voor de daarop volgende behandelingen dient u zich vooraf aan de behandeling wél te scheren.

Tussen de behandelingen door is het alleen toegestaan om de beharing te scheren en te knippen (géén epileren en/of harsen). Verder is het belangrijk om het behandelgebied 4-6 weken vóór en 4-6 weken ná de behandeling niet bloot te stellen aan zonlicht en bescherm het behandelgebied gedurende die periode dagelijks met SPF 30/50. Als u zich niet aan deze adviezen houd, kan het zijn dat er vlekkerige pigmentatie ontstaat.

Geschikte behandelmethode

Het kan zijn dat een laser of IPL behandeling door uw huidtype en/of haarkleur minder geschikt is. Een lichte huidskleur en donker haar is namelijk wenselijk voor de behandeling. Wanneer iemand witte en lichtblonde beharing heeft wordt er met een laser en IPL onvoldoende resultaat geboekt. Bespreek de behandelmogelijkheden met uw behandelend huidtherapeut voor een advies op maat.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling kan de huid prikkend aanvoelen of het gevoel alsof er een elastiekje tegen de huid aan geschoten wordt. Direct na de behandeling kan er roodheid ontstaan, welke na 1-2 dagen zal wegtrekken. Van het behandelresultaat is de verwachting dat er 80-95% reductie van de beharing zal zijn, 100% reductie is een onrealistische verwachting. De behandelde haren zullen definitief wegblijven, maar het kan op een willekeurig moment zo zijn dat omliggende, slapende haarzakjes geactiveerd worden waardoor daar dan ineens haargroei kan ontstaan. Vaak gebeurt dit rondom hormoonschommelingen (puberteit, zwangerschap of menopauze).

Het is eventueel mogelijk om voor vergoeding voor ontharingsbehandelingen in aanmerking te komen. Dit geldt echter alleen voor overbeharing in het gelaat. Voor meer informatie over vergoedingen dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.