Telefoonnummer

06 36 222 386

Emailadres

info@huidtherapieskinshine.nl

Geopend op

ma, di, wo

We hebben nog steeds warme zomerdagen waarbij we lekker nagenieten van de zon. Maar wat vind je huid daar eigenlijk van?

Hoewel een zomers kleurtje er volgens veel mensen ‘gezond’ uit ziet, kijk ik daar als huidtherapeut toch wel anders tegen aan. Een huid die is verkleurd door de zon, heeft namelijk per definitie zonschade opgelopen. Zonschade? Maar ik ben helemaal niet verband! Nee, dat hoeft ook niet. Wanneer zonnestralen op de huid komen, leidt dit tot DNA-schade in de huidcellen. Door deze DNA schade maakt het lichaam MSH (melanocytenstimulerend hormoon) aan. Dat hormoon zorgt voor het zongebruinde kleurtje. Het lichaam gebruikt dit om de huid te beschermen tegen zonverbranding. DNA schade veroorzaakt pigmentvlekjes waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien en kan zelfs tot kwaadaardige huidplekjes leiden.

Het ageing-effect

Zonlicht zorgt ook voor een ander effect: Het ontstaan van vrije vetzuren. Vrije vetzuren ruimen de ‘goede’ cellen op en laten we dat nou nét niet willen! Dat betekent namelijk dat de elasticiteit van de huid afneemt, dat de voorraad collageen afneemt en dat de huid dus een stuk sneller veroudert. Het klinkt raar maar waar: Zonnebrandcrème is eigenlijk de beste anti-rimpelcrème die er is. Zo’n 80% van huidveroudering ontstaat namelijk door UV-straling van de zon. Kies bij voorkeur voor een zonnebrandcrème waar anti-oxidanten aan zijn toegevoegd, zoals vitamine E. Anti-oxidanten zorgt er namelijk voor dat vrije-vetzuren worden opgeruimd en de huid naast extra bescherming ook gevoed wordt. Dit kan het huidverouderingsproces weer even iets terugdringen.

Maarrrr.. Zonlicht brengt natuurlijk niet alleen maar nadelige effecten met zich mee.
Zonlicht is namelijk een belangrijke bron voor de aanmaak van vitamine D, waardoor je lichaam calcium beter opneemt. Je botten, spieren, tanden maar ook de huid blijven hierdoor stevig. Zelfs je hele immuunsysteem werkt daardoor beter! Wanneer je iedere dag 15-20 minuten met je onderarmen in de zon zit heb je al voldoende vitamine D aangemaakt voor de rest van de dag.

Geniet met mate

Zorg er voor dat je je iedere dag goed insmeert met zonnebrandcrème, ook al schijnt de zon niet. UV straling ‘hangt’ namelijk altijd in de lucht. Iedere dag zonnebrandcrème smeren zorgt ervoor dat je lichaam zich kan richten op opbouw en herstel in plaats van verdediging. Een gezonde huid begint bij goede bescherming.

Aanbevolen artikelen