Telefoonnummer

06 36 222 386

Emailadres

info@huidtherapieskinshine.nl

Geopend op

ma, di, wo

Pigmentvlekken ontstaan door een ophoping of de afwezigheid van pigment. Je ziet donkere vlekken (hyperpigmentatie) of juist lichte vlekken (hypopigmentatie) op de huid. Veel voorkomende huidaandoeningen met hyperpigmentatie, zijn zwangerschapsmasker (melasma) of zonnevlekjes (lentigo solaris). Hypopigmentatie kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een auto-immuunziekte. Daarnaast kan er ook pigment uit de huid treden als gevolg van trauma’s (verbranding, littekens, etc).

Melasma

Melasma treed vaak op bij zwangere vrouwen, vandaar de naam ‘zwangerschapsmasker’. Daarentegen kan melasma ook ontstaan zonder dat diegene zwanger is. De ontstaanswijze heeft namelijk te maken met hormoonschommelingen in combinatie met blootstelling aan de zon. Ook door het gebruik van de anticonceptiepil of hormoonmedicatie in combinatie met UV straling kan melasma ontstaan. De donkere vlekken zijn voornamelijk aanwezig in het gezicht (wangen, neus, kin en voorhoofd).

Lentigo solaris

Deze zonnevlekken ontstaan vaak op middelbare leeftijd op zonbeschenen plekken. Je ziet ze vaak op het gezicht en de handruggen. Het is belangrijk om de kleur en de grootte van de vlekken in de gaten te houden, omdat lentigo solaris ontstaan op basis van DNA-schade. De schade is ontstaan door meermalige blootstelling aan de zon (UV-straling).

Naevus

Een ander woord voor naevus is moedervlek. Doorgaans ontstaan deze vlekken door erfelijke aanleg. Naevi zijn vaak goedaardig, maar in theorie kunnen ze eventueel kwaadaardig worden door meermalige zonverbranding. Ook door het manipuleren (zoals kapot krabben) kunnen er in de naevus slechte cellen vormen. Het is daarom altijd belangrijk om de kleur en de grootte in de gaten te houden. Als een naevus op redelijk korte termijn zichtbaar groter wordt, er meer dan twee verschillende kleurtinten aanwezig zijn en/of de naevus regelmatig jeukt of bloed, laat de naevus dan voor de zekerheid controleren door de huisarts. De huisarts kan eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek. Hoewel een naevus cosmetisch als storend kan worden ervaren, verwijderen we geen naevi bij Huidtherapie SkinShine.

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

PIH ontstaat doorgaans nadat er beschadigingen aan de huid hebben plaatsgevonden. De donkere verkleuring kan bijvoorbeeld ontstaan nadat iemand pukkels, puistjes en/of abcessen heeft gehad. Doorgaans verdwijnt PIH vanzelf weer, maar dit kan wel een aantal maanden duren.

Vitiligo

Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam het eigen pigment opruimt. Hierdoor is het verloop van de huidziekte moeilijk te voorspellen. Er ontstaan witte vlekken op de huid omdat het pigment uit de huid verdwijnt. Er kunnen perioden zijn waarbij de vitiligo erg actief is, maar er kunnen ook maandenlange passieve tussenpozen zijn, waarbij de witte verkleuring niet verder trekt. De witte gebieden kunnen gecamoufleerd worden. Ook wanneer de witte verkleuringen optreden als gevolg van trauma aan de huid (littekens, krabben, etc.) kan u voor camouflagetherapie in aanmerking komen. Vanuit de aanvullende zorgverzekering is het mogelijk om gedeeltelijke of gehele vergoeding te krijgen voor de kosten van camouflagetherapie. Hiervoor dient u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

De huidtherapeut analyseert de huid, waarna een behandelplan op maat opgesteld wordt. Er wordt besproken welke behandelmogelijkheden er zijn, wat u van het behandeltraject kunt verwachten, wat het te verwachten resultaat is en welke kosten daarbij horen.