Telefoonnummer

06 36 222 386

Emailadres

info@huidtherapieskinshine.nl

Geopend op

ma, di, wo

Een droge huid kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand onvoldoende vocht per dag binnen krijgt (minder dan 1,5-2 liter water per dag drinken), vanwege erfelijke aanleg of een onderliggende (auto-immuun) ziekte.

Eczeem

Eczeem is een auto-immuun ziekte waarbij er een ‘steriele’ ontstekingsreactie in de huid ontstaat. Dit betekent dat er geen bacteriën bij de ontstekingsreactie betrokken zijn. Een kenmerk van eczeem is dat het ontzettend jeukt, de huid wordt rood, zwelt op en er ontstaan schilfers. Eczeem is niet besmettelijk en het is helaas een chronische huidaandoening. Behandeling is gericht op het tegengaan van de droge, jeukende huid.

Thuisadviezen eczeem

Je kunt een aantal maatregelen treffen om eczeem zoveel mogelijk te onderdrukken. Het gebruik van teveel zeep, shampoo of badschuim kan ertoe leiden dat de huid sneller uitdroogt en de klachten verergeren. Vermijd deze producten zoveel mogelijk. Kies voor milde verzorgingsproducten. Verder is het ook belangrijk om niet te vaak, niet te lang en niet te warm te douchen. Houd aan dat je maximaal 5-10 minuten per keer doucht, om verdere uitdroging van de huid te voorkomen. Verder is het belangrijk om de huid meerdere malen per dag in te smeren met een neutrale crème of zalf. Eventueel kunnen er kalmerende en hydraterende ingrediënten zijn toegevoegd aan deze producten. Je huid blijft daardoor soepel en je huid kan beter vocht vasthouden.

Psoriasis

Een ander voorbeeld van een auto-immuun ziekte is psoriasis. Psoriasis kenmerkt zich door roodheid en overmatige schilfering van de huid. Psoriasis is, evenals eczeem, een chronische huidaandoening. Er zijn verschillende vormen de onderscheiden: psoriasis guttata (‘druppelvorm’), psoriasis inversa (in de huidplooien) en psoriasis op de nagels (gele, kalkachtige, verdikte nagels).

Tips voor thuis bij psoriasis

Voorkom beschadigingen aan de huid en stress. De ernst van psoriasis kan daardoor namelijk sterk beïnvloed worden. Verder is het aan te raden om niet te lang te douchen en geen of weinig zeep te gebruiken. Smeer de huid minimaal 2 keer per dag in met neutrale zalf en/of een zalf met kalmerende ingrediënten. Verder kan zonlicht de klachten verminderen, maar zorg dan in ieder geval dat de huid goed beschermd is tegen de schadelijke invloeden van UV-straling. Smeer een zonnebeschermingsfactor 30 of 50 en pas op dat de huid niet verbrand.

Wil je meer weten over passende huidverzorgingsproducten of aanvullende adviezen? Neem dan contact op met de huidtherapeut.