Telefoonnummer

06 36 222 386

Emailadres

info@huidtherapieskinshine.nl

Geopend op

ma, di, wo

Door het dunner worden van de huid en/of door erfelijke aanleg kan het zo zijn dat er permantent verwijde bloedvaatjes zichtbaar zijn op de huid. Dit zien we als kleine, kronkelende bloedvaatjes op het gezicht of het decolleté (couperose) maar het kan er ook uit zien als een klein speldenknopje met kleine uitlopertjes (spider naevus). Daarnaast kunnen er ook bloedvaatjes op de benen zichtbaar zijn. Dit kan variëren van kleine, oppervlakkige bloedvaatjes tot spataderen.

Couperose

Couperose komt voornamelijk voor op het gelaat en de hals. Bij het ontstaan van couperose speelt erfelijkheid vaak een grote rol. Iemand met couperose heeft de pech dat de vaatwanden fragiel zijn, waardoor vaatjes gemakkelijk kunnen uitzetten en zichtbaar blijven. De verwijde vaatjes kunnen behandelt worden, maar de kans dat er vroeg of laat nieuwe verwijde vaatjes ontstaan is erg groot. Daarnaast is leeftijd ook van invloed op de ernst van couperose, aangezien de dikte van de huidlagen afneemt naarmate iemand ouder wordt. Als gevolg daarvan komen alle bloedvaatjes automatisch meer aan het huidoppervlak te liggen. De vaatjes vallen daardoor meer op. Verder zijn er verschillende ‘triggers’ die ervoor kunnen zorgen dat couperose kan verergeren.

Triggers couperose

Bepaalde uitlokkende factoren kunnen er voor zorgen dat couperose in vlot tempo verergert. Enkele voorbeelden hiervan zijn blootstelling aan zonlicht of zonnebank (zonschade), temperatuurwisselingen, pittig eten en het nuttigen van alcohol. Doordat de vaatwanden fragiel zijn, is het zeer belangrijk om triggers zoveel mogelijk te vermijden om het ontstaan en/of verergeren van couperose te voorkomen.

Spider naevus

Een spider naevus is een vaak voorkomende, goedaardige huidaandoening. De ontstaanswijze van spider naevi is niet helemaal bekend. Er wordt vermoed dat ze onder invloed van hormonen ontstaan, na zonschade of na trauma aan de huid. Het is mogelijk dat een spider naevus na verloop van tijd vanzelf verdwijnt, maar dat gebeurt niet vaak. Spider naevi kunnen voor komen op het gezicht, de nek, de onderarmen en de handruggen. Wanneer iemand meerdere spider naevi bij elkaar heeft, wordt er gesproken over ‘teleangiëctasieën’.

Behandeling

Zowel couperose als spider naevi (en dus ook teleangiëctasieën) kunnen op verschillende manieren behandeld worden. De vaatjes kunnen door middel van coagulatie verwijderd worden (vaatlaser of IPL). Bij coagulatie gaat de hemoglobine in het bloed samenklonteren en wordt het bloedvaatje daarna door het lichaam opgeruimd. De straling die van het apparaat komt, wordt door de hemoglobine geabsorbeerd en omgezet in warmte waarna het lichaam het bloedvaatje zal opruimen.

Afhankelijk van de mate waarin de bloedvaatjes reageren op een behandeling, zijn er gemiddeld 1-3 behandelingen nodig.

De huidtherapeut kan meer informatie geven over de behandelmogelijkheden en kan een behandelplan opstellen aangepast aan jouw huidtype en huidconditie.