Telefoonnummer

06 36 222 386

Emailadres

info@huidtherapieskinshine.nl

Geopend op

ma, di, wo

Ja, dat vind ik echt. Iedere dag ga ik met veel plezier naar mijn werk. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik in 2012 gestart ben met de opleiding Huidtherapie in Utrecht. Ieder jaar is de Week van de Huidtherapie’ begin oktober weer aan de beurt. Een perfecte gelegenheid om stil te staan bij het werk van de huidtherapeut. Benieuwd waarom ik huidtherapie zo leuk vind? Ik neem jullie mee in mijn verhaal…

Lana Kokos, ik ben huidtherapeut. Opleiding huidtherapie

Studiekeuze opleiding Huidtherapie

Ik kwam van de havo en ik wist nog niet goed welke kant ik op wilde: ga ik iets met schoonheid doen, psychologie of ga ik de medische kant op? Lastig om een keuze te maken die de route voor een groot deel in je leven bepaald. Ik heb me verdiept in allerlei soorten studies en werd er soms moedeloos van. Want hoe kan je nou kiezen als je zoveel dingen leuk vindt?! Toen ik hoorde over huidtherapie viel alles echter op z’n plek.

Interesse voor de huid

De huid, het grootste orgaan van ons lichaam, heeft veel verschillende functies. Het heeft bijvoorbeeld een grote sociale functie, maar ook een beschermende functie. Het beschermt je voor invloeden van buitenaf zoals bacteriën, schimmels en andere ziekmakers. Maar je huid heeft ook een complex zelfregulerend milieu. Zo wordt er in de huid vitamine D aangemaakt wanneer er zonlicht op de huid schijnt en wordt de melanineproductie gestimuleerd om de huid te beschermen tegen verbranding. Dit doet de huid helemaal zelf. Je huid onthoud zelfs alles wat er in het verleden met je huid is gebeurt: heb je in je jeugd veel in de zon gebakken of heb je geregeld onder de zonnebank gelegen? Dan kan je dat zelfs 20 jaar later ineens terug zien aan je huid (versnelde huidveroudering, huidkanker en nog meer vervelende kwalen).

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de werking van de huid. Want hoe weet de huid precies wat ie moet doen? En… ‘Hoe kan het dat je huid zichzelf hersteld na een wond?’, ‘Waarom hebben sommige mensen donkere of juist lichte vlekken op de huid?’ En ‘wat zijn toch al die verschillende gekke plekjes die op de huid kunnen groeien?’. Honderden vragen waar ik graag antwoorden op wilde.

Wat doet een huidtherapeut?

Als huidtherapeut werk je veel met mensen. Je moet goed naar mensen kunnen luisteren om erachter te komen met welk huidprobleem je te maken hebt en welke hulpvraag iemand heeft. Je gaat op zoek naar oplossingen voor huidproblemen en neemt de patiënt/cliënt mee in het proces. Verder moet je zelfstandig zijn, je werkt veelal 1 op 1 met de patiënt/cliënt. Ook moet je communicatief vaardig zijn, je overlegt veel met de patiënt/cliënt maar ook met andere zorgverleners indien nodig, zodat je zorg op maat kan leveren. Het is steeds weer een uitdaging om een huidprobleem zo effectief mogelijk aan te pakken.

Ik vind het prachtig om mooie behandelresultaten te bereiken en de patiënt/cliënt met een glimlach de deur uit te zien gaan. Met mijn vaardigheden kan ik mensen meer zelfvertrouwen geven (huidproblemen gaan nou eenmaal vaak gepaard met schaamte) en ik kan klachten zoals pijn en bewegingsbeperkingen verminderen of zelfs weg nemen. Heel dankbaar om te doen.

HBO-Huidtherapie (BSc)

Ik moet toegeven dat de opleiding Huidtherapie best pittig is. Je leert niet alleen de ins en outs over de huid, maar het hele lichaam wordt er bij betrokken. Logisch ook, omdat lichaamsprocessen veel invloed hebben op de huid. Zo kunnen stressfactoren bijvoorbeeld zorgen voor versnelde huidveroudering en hormoonschommelingen kunnen voor pigmentproblemen zorgen. Vooraf aan de opleiding dacht ik dat ik nog wel eens uit geleerd zou zijn over de huid, maar het tegendeel is waar. En dat maakt het vak juist zo leuk! Er wordt steeds meer bekend over de werkingsmechanismen in de huid, de invloed van bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten, de ontstaanswijze van huidziekten en nieuwe behandelmethoden.

Behoefte van de huid

Iedere dag ga ik weer met plezier naar het werk, omdat geen één dag hetzelfde is. De behoefte van de huid kan in de loop van de tijd veranderen, waardoor je altijd flexibel en objectief naar de huid moet blijven kijken. Het blijft een uitdaging om uit te vogelen met welke huidaandoening je te maken hebt en hoe je dat het beste op kan lossen. Soms kan advies over het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten al zorgen voor veel verbetering. Maar het kan ook zijn dat er een behandeltraject nodig is met al dan niet gecombineerde behandelingen.

Het belangrijkste vind ik dat mensen altijd eerlijk advies van mij krijgen en dat ik in overleg met de patiënt/cliënt een behandeltraject in ga. Het open staan voor feedback, complimentjes maar ook zeker verbeterpunten mogen niet ontbreken bij mijn werk. Dit helpt mij ook enorm om me, naast mijn ontwikkeling als professional, als ondernemer te ontplooien. Zo leuk om hiermee ook steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan!

Wat vind ik het leukste aan het vak?

Het werken met mensen vind ik het leukste om te doen. In de 5 jaar waarin ik als huidtherapeut werkzaam ben heb ik zoveel leuke, lieve en vooral gezellige mensen behandelt. Iedereen heeft zijn/haar eigen verhaal en samen werken we toe naar een verbeterde huidconditie.

Voor een ieder die (nog) twijfelt om met de opleiding huidtherapie te beginnen: ik zeg doen! Heb plezier in wat je doet en je zult merken dat het leven je toe lacht.

Tot ziens in de praktijk!

Aanbevolen artikelen