Telefoonnummer

06 36 222 386

Emailadres

info@huidtherapieskinshine.nl

Geopend op

ma, di, wo

Littekens kunnen vervelende klachten met zich mee brengen. Het kan zijn dat je het litteken cosmetisch storend vindt, maar een litteken kan ook pijnlijk zijn bij aanraking of wanneer je je beweegt. Er kunnen zelfs bewegingsbeperkingen optreden doordat er onderhuidse verklevingen zijn ontstaan.

Een litteken kan ontstaan door trauma aan de huid, zoals wanneer je je gesneden hebt aan eens scherp voorwerp, wanneer je gevallen bent of wanneer je een operatie hebt gehad. Het is ook mogelijk dat je ten gevolge van een huidziekte littekentjes krijgt, zoals bij ontstekingen van de huid.

Wanneer de wondgenezing ‘normaal’ verloopt, zal er uiteindelijk een klein wit streepje overblijven van het litteken.

Afwijkende littekens

Het kan ook zijn dat de wondgenezing verstoort wordt. Dit kan bijvoorbeeld komen door leeftijd, onvoldoende zuurstofvoorziening, ondervoeding of manipulatie van de wond. Het kan dan zijn dat het littekenweefsel niet tot op huidniveau ontwikkelt, waardoor je een ingetrokken litteken krijgt (atrofisch). Daarentegen kan het ook zijn dat het littekenweefsel te ver boven huidniveau uit groeit, waarbij het littekenweefsel eigenlijk gaat woekeren. Hierbij is een teveel aan bindweefselcellen aanwezig (hypertrofisch). Donkere huidtypes hebben bijvoorbeeld van nature meer de neiging om te gaan woekeren bij littekenvorming maar het kan ook zo zijn dat het littekenweefsel teveel gestimuleerd wordt door spanning op de wond.

Afhankelijk van het soort litteken kunnen verschillende behandeltechnieken worden toegepast om de klachten die ontstaan zijn door het litteken te verminderen of zelfs te verhelpen. Hoewel littekenweefsel een streng van bindweefsel is, zal het littekenweefsel altijd een andere structuur hebben dan de omliggende huid. Desondanks kan een litteken in de loop van de tijd steeds verder vervagen met behulp van de juiste behandelingen. Ook pijn, jeuk of andere klachten zullen hiermee verminderen. Littekenweefsel heeft zo’n 1,5-2 jaar de tijd nodig om uit te rijpen. Wanneer je binnen de 1,5-2 jaar begint met het behandelen van littekens, hoe meer resultaat je kan behalen. De intensiteit van de behandeling is afhankelijk van de mate waarin het litteken gevoelig is en hoe de huid en het bindweefsel reageert.

Hoe kunnen we littekens behandelen?

De huidtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van littekens. Afhankelijk van het type litteken en de klachten die daarvan ervaart, kan er een behandelplan op maat worden opgesteld. Het is mogelijk om een litteken af te vlakken of juist te stimuleren zodat het litteken weer op huidniveau uit komt. Daarnaast kunnen er verschillende technieken worden toegepast om het bindweefsel soepel te maken en verklevingen te verminderen. Hierbij kun je denken aan littekenmassage, micro needling, medical taping en laserbehandelingen.

Aanbevolen artikelen